Як знайти роботу за кордоном? Інтерв'ю з Ярославом Мазуром, резидентом Smart Coworking.

Професіонал буде заробляти добре в будь-якій країні!

Smart-журналіст·19-07-2019

Як знайти роботу за кордоном?
Чи існують надійні компанії, які допоможуть у цьому?
Про це і не тільки у короткому, але насиченому цінною інформацією інтерв'ю з Ярославом Мазуром, резидентом Smart Coworking.

Smart журналіст:
Ярослав, ми часто чуємо, як ти гарно розмовляєш з клієнтами на польській мові. Це дуже приваблює кожного в нашому спільному робочому просторі. Розкажи нам, будь ласка, про свій проект?

Ярослав Мазур:
Я займаюся рекрутингом - підбором технічного персоналу за кордоном. Працевлаштовуємо від прибиральників до інженерів, але переважно це середні технічні спеціальності. Масовий рекрутинг - від 3 до 10 працівників.
Тепер це не просто проект, а ціла компанія "Євроцентр".

Smart:
Скільком людям і компаніям ти допоміг працевлаштуватися?

Ярослав:
За весь період роботи ми надали допомогу 1200 особам (рекрутинговим компаніям та окремим людям).
Для невеликої компанії з 5 працівників - це дуже хороший результат. У мене є три офіси: у Черкасах, Умані і безпосередньо в Києві.

Smart:
Можеш назвати ТОП-3 головних характеристик, якими повинен володіти спеціаліст, який бажає поїхати працювати за кордон?

Ярослав:
1. Знати для чого. Або це фінансова сторона, або ти хочеш там залишитися жити та працювати.

2. Знати свій рівень професіоналізму і знати свою ціну, щоб розуміти, чи не продешевив ти з одного боку, і з іншого: прийти і сказати, що ти професіонал, але на підприємстві тебе протягом півгодини перевірять і залишать за дверима.

3. Робити все легально. Нелегальне працевлаштування має великі наслідки. Одна помилка може зірвати всю трудову історію. Можу привести реальний приклад. У чоловіка була депортація на 6 місяців через те, що він прострочив повернення в Україну на 2 дні. По поверненню, не дочекавшись терміну, купив новий паспорт і поспішив виїхати назад, його на кордоні знову затримали і дали депортацію на 3 роки. Цієї ситуації можна було уникнути, якби людина вчасно звернулася до нас. Депортацію на 6 місяців можна було абсолютно офіційно зняти.

Smart:
Назви найпопулярніші професії, яким ти допомагаєш?

Ярослав:
Зварювальники та водії-далекобійники. Рух товарів дуже великий всередині Європи, тому потрібні водії. Серед далекобійників цільовими країнами є країни Прибалтики: Литва, Латвія та наш сусід Польща. Вони працевлаштовують максимальну кількість далекобійників. Плюс до цього вони створили спеціальні школи, куди приймають людей без досвіду, але з категорією. Швидка кваліфікація, навчання та працевлаштування протягом 1 місяця. Зварювальник - це також дуже вигідна професія, фахівці якої постійно потрібні в будь-якій країні і добре оплачуються. В середньому зварювальник, навіть з невеликим досвідом роботи, заробляє в Польщі €4/год. У Фінляндії, Німеччині та інших країнах зварювальник отримуватиме від €10/год. Середній щомісячний оклад зварювальника - €1500/міс, далекобійника - €50/день + €400/місяць ставка, в місяць €1500 - €1900.

Smart:
Так, цікаві цифри. А з якими ще країнами працює твоя компанія, крім Польщі, Литви та Латвії?

Ярослав:
Першою країною, з якою я стикнувся в рекрутингу, була Канада. Крім Канади також були Нова Зеландія, Данія, Швеція. Останні дві - сільськогосподарські країни, які постійно потребують підтримки свого ринку, тому запрошують багато студентів з України, а саме з аграрних університетів та коледжів.

Всі країни Євросоюзу, якщо потреба в кадрах не велика, намагаються знайти співробітника всередині союзу: Румунія, Болгарія, Польща. І тільки потім вони звертаються до таких країн, як Україна та Білорусь.

Smart:
Надає чи твоя компанія послуги з працевлаштування людей з Євросоюзу?

Ярослав:
Так, звичайно. Але це єдині випадки, оскільки в Євросоюзі процес працевлаштування настільки спрощений, що сьогодні ти можеш працювати в Польщі, а завтра вже працювати в компанії у Великобританії. Приваблює легкість оформлення, без бюрократії та інших ускладнень. А українцям потрібні робочі візи.

Smart:
І ти оформлюєш візи?

Ярослав:
Ми надаємо повний пакет послуг. Ведемо кандидата від першого дзвінка до працевлаштування після випробувального терміну, який зазвичай триває до 2 місяців. Допомагаємо з адаптацією. Перші три тижні роботи - найважчі. Людина приїжджає в іншу країну, вона не знає мови і місцевості. Зазвичай його майстерність нижча порівняно з місцевими спеціалістами, тому доводиться швидко вчитися. Всім завжди даємо впевненість, що якщо станеться якийсь форс-мажор, то ми можемо перевести працівника в іншу компанію або знайти йому роботу в іншій сфері.

Smart:
Що привело тебе працювати в Коворкінгу, і чому ти обрав Smart Coworking?

Ярослав:
Близькість до дому. Дуже велика економія часу. Якби я орендував офіс у Києві, це забирало б у моєму графіку три години на день, зауважте, непомірно багато. Обстановка в Smart Coworking мотивує працювати. Я перебуваю у товаристві самодостатніх і самомотивованих людей, які не пов'язані зі мною, але ця робоча енергетика коворкерів дійсно заряджає. Після народження дочки робота і дім стали несумісними елементами. Я просто не можу не приділити час родині, якщо знаходжусь вдома. Тому я знайшов ідеальне рішення для себе і сім'ї. Усе питання в концентрації, і не важливо, працюю я в Open Space або в окремому офісі.

Smart:
Зі скількома іноземними рекрутинговими компаніями ви співпрацюєте?

Ярослав:
До 2018 року ми працювали масово, стараючись максимально охопити ринок. З часом, шляхом природного відбору, ми обрали 10 якісних партнерів, з якими успішно працюємо. Також протягом останнього року ми зросли як персонал, який ми працевлаштовуємо. Ми віддаємо перевагу працевлаштувати 3-4 хороших зварювальників замість 10 різноробочих на збірочну лінію. Зараз ми витрачаємо більше часу на пошук хорошого фахівця. Не потрібно мати багато партнерів, щоб бути задоволеним. Достатньо декількох хороших. І як не крути, "сарафанне радіо" - це найкращий маркетинг. Коли тебе рекомендують - це знак якості.

Smart:
Що ти можеш порекомендувати тим, хто не збирається працювати за кордоном і шукає хорошу роботу в Україні?

Ярослав Мазур:
Професіонал в будь-якій країні буде заробляти добре! Робіть свою роботу якісно, і не має значення, чи ви сантехнік, будівельник або IT інженер. Якщо ти крутий, якщо ти впевнений у собі, то ти заробиш в будь-якій країні світу, тому що тебе будуть цінувати.

Smart Coworking:
Дякуємо тобі за інтерв'ю!

Наші контакти

Адреса: БЦ "Київський", 5 поверх, вул. Київська 34А, Софіївська Борщагівка, Україна

У пішій доступності від ЖК “Софія“, поряд зупинка маршрутного транспорту для тих, кому потрібно їхати.

  • ЖК Софія - 400 м - 5 хв -
  • ЖК Щасливий - 6 хв -
  • Вишневе - 10 хв -
  • Київ, вул. в. Окружна - 10 хв -
  • Боярка - 20 хв -

Графік роботи:

Для резидентів - ЦІЛОДОБОВО - 24/7/365

ПН-ПТ - з 09:00 до 18:00

СБ - НД - Вихідний

Для отримання цілодобового доступу - зв'яжіться з адміністратором, щоб отримати свою карту-перепустку.

Email: [email protected]

Тел.: +38 (097) 932 97 90